Angående tid och planering

att hantera tidJag har inte alltid varit bekymrad över planeringsarbete. Jag har bitvis haft väldigt gott om tid och inte haft något behov av att sätta gränser och styra upp när saker måste ske. Det intressanta med att ha gott om tid är dock att jag inte fick mer gjort, tvärtom.

Ont om tid har gjort mig mer effektiv på många plan och ett tag var min strategi att helt enkelt jobba jämt och aldrig vara ledig. Gjorde detta mig mer produktiv? Ja och nej. Under en tid hade jag en otroligt lång lista med jobb som skulle göras på en mycket kort tid. Om den intensiteten ledde till mina bästa jobb kan diskuteras. Efter över ett år av dygnet-runt-arbete, varje dag i veckan, alla dagar på året (nästan) stapplade jag ut utmattad med hjärtklappning på nätterna, kortare minnesluckor och lätt andnöd…  (Gör inte så, allihopa, det slutar inte väl).

Jag insåg att det var dags för mig att börja bli lite smartare med hur jag jobbar. Tanken är ju ändå att kunna jobba med mitt kära yrke långt upp i åren. Några månader innan hade någon föreslagit att jag kanske borde vara ledig åtminstone en dag i veckan men då kändes det helt omöjligt (jag hade fel).

När mitt jobb blev lite lugnare hann jag börja tänka lite mer på firman och vad jag egentligen gör med den och insåg att jag låg efter med mycket (marknadsföring, värdeskapande, nätverkande, egna projekt, fila på kundservicen…) vilket ledde mig in på nya spår. Jag insåg till exempel att jag verkligen jobbar bra på söndagar men gärna är ledig på måndagar, så jag bytte plats på dem.

Jag insåg också att jag är tillräckligt enkelspårig för att inte riktigt trivas med att ha en mängd olika aktiviteter inklämda på samma dag. Därför har jag nu skapat fasta dagar då jag träffar kunder och kommer hädanefter att först och främst ta emot folk på de dagarna. Givetvis får jag vara lite flexibel ibland men det ger mig mer dagar i veckan då jag kan arbeta undan i lugn och ro. Jag kan åka iväg och nätverka, jobba hemifrån, stänga in mig och sy i flera dagar om jag behöver det eller vara ledig om jag behöver och hinner.

nnnn 005På måndagar sitter jag hemma och skriver, sover ikapp, springer privata ärenden, passar på att träna eller något annat som jag inte hinner annars. På onsdagar och torsdagar träffar jag kunder för in- och utlämning, provningar och förfrågningar. De övriga dagarna disponerar jag som jag själv behöver, beroende på vad jag jobbar med för stunden. Jag håller på och drar igång en del egna projekt som jag tänkt på länge och ser fram emot.

Jag har inte mätt hur många timmar i veckan jag jobbar. Jag är i ateljén fem till sex dagar, ofta kring 8-10h, utöver det jobbar jag hemma framför datorn så det blir mer än heltid. Men så är det ju för egenföretagare. När jag väl tar semester stänger jag av alla maskiner och telefoner och ägnar mig åt folk, mat och böcker istället. Ibland behöver man få ha hjärnan ifred 😉

Inte alla har friheten att lägga upp sina liv på det här sättet men vi kan nog alla bestämma att vissa dagar är fredade. Kanske du kan undanbe dig jobbmöten en dag i veckan? Slippa planera in sociala aktiviteter på söndagar. Vissa gillar att ha mycket för sig medan andra verkligen behöver luftfickor i schemat. Fundera över hur du fungerar och om det finns möjligheter att styra om när du gör saker? Vad behöver du för att fungera optimalt? För att hinna tänka och känna efter, komma på nya, bra idéer?

Själv har jag upptäckt att jag kan ha betydligt fler järn i elden än jag trodde förut, men det kräver en mycket tydlig struktur i vardagen (jag gillar inte för många överraskningar). Jag håller inte bara på med sömnad tröts allt, jag har fler ben att stå på och håller även kurser, skriver (kommer att börja skriva e-böcker snart), engagerar mig i skrädderiförbundet och annat.

Även om jag dragit ner på öppetiderna en smula så har jag inte dragit ner på kundservicen, tvärtom! Den tiden jag får över går oavkortat tillbaka till er!

/ellen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *