Hur fungerar mina orderböcker?

Sedan några år tillbaka har jag fört orderbok på gammalt hederligt manér och för in alla beställningar med nummer och övriga detaljer. Sedan dess har jag dessutom börjat kunna se hur mycket jobb jag hinner utföra på en vecka, samt minutpris.

Min timpenning ligger på 510 kr/h inklusive moms och från och med juli 2016 klockas alla mina jobb. Många av mina beställningar visade sig ha korrekt pris och andra kommer att höjas en aning (vilket de redan har gjort, inofficiellt).

Untitled design-2

Tack vare mitt klockningsarbete blir det också lättare för mig att se om det finns plats för fler jobb vilket kommer att leda till att jag i många fall kan leverera snabbare! Jag har helt enkelt effektiviserat mitt sätt att jobba, vilket ger mina kunder en snabbare service, utan att tumma på kvalitén.

Nytt för juli är också att jag numera har Swish och IZettle-betalningar (kort) vilket har visat sig vara mycket smidigt för både mig och kunden. Jag har tidigare tagit betalt via en annan kassalåda, vilket nu inte längre behövs.

1

 

 

Det går mycket bra att höra av sig i god tid för att boka en plats i orderboken, speciellt för mer omfattande beställningar. Du kan sedan välja att lämna in dina saker på en gång eller komma med dem på avsatt datum. Detta garanterar att du verkligen kommer med i min planering.

Jag kommer att hålla en mängd kurser under hösten, både på Hemslöjden (kvällskursen är redan fullsatt, en helgkurs finns platser kvar i), en lite enklare på Folkuniversitetet i Linköping (helgkurs) och en helgkurs i mönsterkonstruktion på Birkagården i Stockholm i november.

8 tips till mycket små företag!

Ellendelar med sigMånga tips för företagare tar för givet att du ska hyra stora lokaler och anställa. Men tänk om du jobbar med något smalt och nischat? Instrumentbygge, skrädderi eller andra områden där du är företaget? Många av tipsen förutsätter att du dessutom har ett ordentligt startkapital eller kommer att ta lån. Jag tänkte jag skulle dela med mig av vad jag har kommit fram till hittills:

1.det är supertrist att betala tillbaka företagslån…

Även små summor tar flera år att betala tillbaka och stör ditt kassaflöde. Lån kan vara ok om du vet att pengarna kommer att rulla in efteråt men om du kommer att, som många små företag gör, hanka dig fram de första 4-5 åren…

2.strunta i företagskurserna på arbetsförmedlingen och liknande…

Ge dig ut på nätet och hitta bloggarna och forumen som är mer lika dina egna förutsättningar. Internet är fullt av enmansföretagare som delar med sig av tips och smarta idéer. Bli suverän på att googla så hittar du ofta mycket bättre saker.

3.En snygg och mycket informativ hemsida gör enorm skillnad…

och den behöver inte kosta mer än några hundralappar om året. Sidor som WordPress eller Squarespace och andra tillhandahåller utmärkta mallar, redan designade som funkar toppen tills du har råd att betala en webdesigner. Stora investeringar är underbart, när de kommer vid rätt tillfälle i din utveckling och du faktiskt kan betala cash. Håll dig uppdaterad på den senaste designen på dessa sidor. Flera av dem har funktioner för att helt byta design på din sida, vilket du behöver göra var annat år, även om ändringarna inte är helt genomgripande. Du vill inte ha en hemsida som ser omodern ut. Surfa runt och se vad du gillar.

En hemsida är dessutom den bästa och billigaste reklamen du kan ha. Hitta guider på nätet på vad du behöver tänka på för att få den proffsig.

Untitled design-1

4.firman står och faller med dig själv…

Om du inte gör det kommer ingen annan att göra det heller.

5.ha tydliga öppetider…

Du behöver inte vara tillgängligt jämt men det gör en stor skillnad både för dig och dina kunder om du har vissa tider som du alltid är tillgänglig på. Ha tydliga telefontider och överväg att ha en separat företagstelefon som är avstängd utanför telefontid. Det viktigaste är inte att du hänger på telefonen jämt utan att det tydligt framgår när och hur folk kan nå dig. Var konsekvent.

En annan sida av detta är också att du är fri att lägga upp övrig tid som du trivs. Gå och träna mitt på dagen, luncha eller var ledig och vila om du skulle behöva det. Som anställd kan du luta dig mot en större organisation men nu är du själv och inplanerad vila från jobbet är mycket viktigare.

6.stäng av sociala medier…

Facebook, Instagram och andra är bra ställen för marknadsföring men de är också tomma kalorier vad det gäller förströelse. Du riskerar att bli sittande i timmar och blir mer stressad av det irrelevanta bombardemanget med info är du själv inser. Ta en paus med en bok eller promenad istället. Ägna inte mer än ett par minuter om dagen på nätet, och om du kan, stäng sedan av datorn.

En snabb bild på Instagram, delad till Facebook är ett livstecken som ofta är gott nog vissa veckor. Sofftiden ska inte underskattas.

Untitled design-2

7. det är ok att ha en ful hemsida och logga i början…

Det finns företag som alltid har jobb, i alla år, trots ful hemsida. Men de kanske skulle få roligare jobb om den var finare?

Hur ska ett nystartat företag kunna välja en stil som kommer att kännas lika fin om flera år? Det kan det inte. Om du startat företaget för att du har en ovanlig kompetens så är det dina kunskaper som är i centrum, inte din image.

Efter några år, när du börjar känna dig van, så kan du alltid göra en “rebranding”. Det kan innebära allt från att byta logga, ny hemsida, nytt företagsnamn eller ändra inriktning på dina tjänster. När du har jobbat i flera år börjar du kunna din bransch och marknad bättre och du kanske till och med har råd att tacka nej till en viss typ av jobb som du aldrig gillat? När du har mer kött på benen kan du också välja bland dina erfarenheter. Rebranding är helt normalt för ett företag och leder ofta till mycket gott. Det handlar inte om att sluta vara dig själv utan om att förtydliga ännu mer vad du håller på med.

8.att starta ett företag och driva det är som att bygga koja…

När jag var liten byggde jag små världar med infrastruktur och allt. Se företagsbyggandet i samma ljus så blir det mycket roligare. Du bygger en helt ny värld från ingenting och du kan absolut kombinera en produkt eller tjänst som folk vill ha, med en helt egen stil. Dra nytta av dina övriga intressen och passioner för att ge mer liv åt firman. Vilka är dina idoler? Läser du böcker som du vet dina kunder skulle gilla?

När företagande går bra är det som att bygga koja när man var liten och faktum är att du kommer längre om du lyckas vara i det sinnestillståndet så ofta som möjligt.

 

 

 

 

Fina foton!

Ellendelar med sigNär man jobbar med ett fotogeniskt jobb så borde man fota mer, och bättre. Tyvärr fotar jag halvbra, och med mobilen…

Tack och lov har jag kompisar som kan! Christel skrev för ett par år sedan en jättefin artikel om mig i Corren och bilderna hon tog då är fortfarande några av de allra bästa i arkivet. Nyligen bestämde vi oss, egenföretagare emellan, att byta lite tjänster så nu har jag ännu mer snygga bilder!

 

 

Ellen7bellen11ellen10b

Dessa och flera ändå kommer att användas flitigt runt om på mina sidor. Blir du sugen på att få fotat eller skrivet så är det Christel du ska kontakta! Mer info finns här.

Dubbelknäppt rock

#behindtehscenesellenJag jäktar just nu med en rock som ska bli klar till vintersäsongen, en dubbelknäppt rock i kamelfärgad melton, 100% ull och sydd med floating canvas . Den kommer att fodras för hand med marinblått foder samt få mörkbruna melerade knappar.

De två första provningarna är avklarade och nu jobbar jag med det som tar mest tid: framstyckena. Underarbetet, fickorna, pressning måste vara tiptop innan de fogas ihop med ryggstycket.

Ärmarna ska kortas, axlarna behövde lyftas en aning och kunden ville gärna ha rocken något kortare. Nästa gång kommer han kunna se ännu mer hur den blir!

juli2015 002juli2015 003juli2015 007

 

Tweedkavaj

#behindtehscenesellenFörra året sydde jag upp denna kavaj, i handvävd tweed från Breanish Tweed, inköpt på plats på Hebriderna av kunden själv.

Till detta exklusiva tyg valdes också ett foder i bemberg-cupro, som vi beställde hem från London, samt knapphålssilke i ockra, för att ge värme åt det gråblå tyget.

Vi började med en toile för att få rätt form och vinklar på mönsterdelarna. Sedan avbokade jag alla sociala åtaganden en söndag, tog ett djupt andetag och klippte till alla bitarna. Det vara bara små stumpar kvar så det gällde att tänka efter innan 😉

Innan jag började sy hade jag passligt nog investerat i ett trekilos strykjärn, som jag numera inte vet hur jag kunde klara mig utan. Det var toppen till tweeden.

Antal fickor och deras placering bestämdes, hur många sprund bak och axelformen. Eftersom kunden redan är rakaxlad så behövdes bara tunna vaddar för att hjälpa tygets fall.

Allt underarbete, foder och knapphål är sydda för hand i varierande tekniker för att ge kavajen stuns och livslängd.

okt 023okt 0242014-06-25 15.42.11okt 026nov 013nov 017nov14 004nov14 006dec14 002jan2015 006jan2015 012