FAQ

kan jag välja design helt själv när jag syr upp?

Självklart! Jag kan ta fram nästan vad som helst, det är min tid och din budget som sätter ramarna. Jag syr upp till herr och dam och har god koll på stilar och smakriktningar.

vad finns det för tyger, och kan jag ta med eget?

Jag har en radda fina pärmar från bland annat  Holland & Sherry, Josef Wilunds, Acorn Shirtings och James Hare silks. Tillsammans kan vi hitta den kvalitet du är ute efter. Självklart kan du ta med dig ett eget tyg. Jag kommer dock att säga ifrån om jag inte tycker det passar till det du tänkt dig.

om jag vill sy om en kostym jag köpt, hur ska jag tänka?

Köp inte för litet! Köp så nära din egen storlek som möjligt, när det gäller kostym så handlar det om max en storlek för stort, absolut inte en storlek för liten.  Fabrikerna lägger ofta inte in extra sömsmån på andra ställen än i midjan på byxorna, överallt annars kan du bara sy in, inte ut. Det bästa är att välja rena naturmaterial och om du ska korta ärmarna, välj utan fungerande knapphål, speciellt om ärmarna är smala. Jag kan höja ärmarna  från axeln men då måste det finnas lite vidd i ärmen från början. Jag kan också göra öppna knapphål åt dig senare. Pösig vidd under stussen går att ordna men köp inte byxor som är som ballonger, jag skulle få ta isär så många sömmar för att få ordning på dem.

lagar du äldre plagg och hur gör du då?

Jag älskar att laga äldre plagg och använder samma sömmar och tekniker som användes när de först syddes. Jag är tränad i alla de  handsömmar och underarbete som krävs.

Hur får man rabatt på ändringsjobb? och när får man lämna in sistaminuten ändringar?

Bli stammis, var supertrevlig och  bygg upp en stabil relation med din skräddare först. Mutor kan i vissa fall accepteras… Quid pro quo.

hur snabbt kan du leverera?

Det beror helt och hållet på arbetsmängden. Först till kvarn gäller. Och om du säger ” det är inte bråttom” var medveten om att du kanske tänker “två veckor” men jag tänker “en månad eller två”.  Om du menar två veckor, säg det på en gång. För sista-minuten, se ovan. Jag hoppar dock aldrig in en sen lördagseftermiddag för att du spräckt dina kostymbrallor och ska ha dem om två timmar. Jag går på helg som alla andra 😉

Jag vill inte kosta på ett plagg en ändring som kostar mer än vad plagget är värt…

Det pris du betalade när du köpte plagget har ingen relation till värdet på mitt arbete. Det är upp till var och en att avgöra vad de vill kosta på sin stil och garderob. Om du vill att just jag ska ta hand om ditt plagg så är det mina priser som gäller.

skulle det löna sig att sy upp ett plagg hos dig som jag sett på nätet?

Mina priser finns att läsa. Har plagget mycket dekor, till exempel spets, pärlor och paljetter så skulle ju jag sy dem för hand, vilket tar en hel del tid. Chansen att du ska hitta billigare kläder än de som är massproducerade i Asien är mycket liten. Däremot kan du få bättre passform, finare tyger och mycket bättre service när du går till en svensk skräddare.

jag skulle gärna vilja sy upp men det är litet dyrt, går det att få ner priset?

Det är viktigt att du förstår skillnaden mellan en klädaffär och ett skrädderi. Det är verkligen två helt olika tjänster. Jag lägger ner enormt med energi på varje kund och den typ av engagemang tar både tid och pengar. Servicen är utmärkt och helt annorlunda från en butik men det är och har alltid varit en lyxprodukt. Mina priser är baserade på det värde jag levererar. Budgetvarianten är att ändringssy något du redan äger. Tänk också på att du kan delbetala i upp till tre fakturor.

kan du tänka dig byteshandel?

Om du är fotograf, hantverkare eller annat som har saker som jag inte kan men gärna vill ha så kan jag i vissa fall tänka mig att byta tjänster. Om båda tjänar lika mycket på utbytet så är det intressant. Jag jobbar inte idéellt men är öppen för andra idéer.

kan man köpa presentkort?DSC_0002

Ja! Jag har skaffat extra tjusiga presentaskar i syftet. Så här går det till: du och jag diskuterar värdet på kortet och vad personen som får kortet ska kunna sy upp för de pengarna. Detta värde stannar mellan dig och mig. På kortet skriver jag in vilken typ av tjänst och plagg som du ger bort.  Asken är den på bilden till höger (exkl saxen..) . Den är tillräckligt stor för att det ska kännas som en riktigt fin present och du kan ge bort ett värde av minst 600 kr (mindre belopp kommer i kuvert). Dina beställningsuppgifter skrivs in i min loggbok, kortet betalas när du hämtar ut asken. Kortet gäller i 2 år. Skulle värdet på beställningen öka kan du få betala mellanskillnaden diskret… (Skulle beställningen bli mindre så står värdet kvar som till godo under de två år som kortet gäller.)