10 tips till nyföretagare

Ellendelar med sigHär kommer lite tips till dig som liksom jag gjorde, ska starta enmansföretag inom ett serviceyrke, med begränsat kapital (eller som jag: inget alls) och med viss osäkerhet på hur den färdiga firman kommer att se ut.

 

 

 

 

1. skaffa inte diverse dyra it-plattformar innan du bestämt vad du ska göra.

Jag skaffade firma för att kunna ta emot sömnadsförfrågningar som jag redan hade. Jag hade inte någon grandios plan, strategi eller visioner… Jag hade en radda udda kompetenser som kändes väldigt spretiga. F-skattsedel var svaret på frågan. Jag fick inte jobb på Ica när det begav sig men fick utan problem beställningar på tiotusentals kronor på skräddarsytt. Jag insåg att andra kanske så vad jag skulle hålla på med bättre än vad jag gjorde.

Under tiden hade jag sytt en del egendesign i återanvända tyger och sålt i butiker i Linköping och Göteborg.

Och en egen web-shop kan man ju alltid ha användning för? Eller?

NEJ. Låt mig förklara varför: Innan du har en riktigt bra produktion, pengar att investera, en tydlig plan på var du vill är en egen shop pengar i sjön. Det finns andra kanaler. (Vad ska förresten en skräddare med en webshop att göra? Visst hände det att jag designade lite själv ibland men inte i närheten tillräckligt för att motivera pengarna jag spenderade på webshopen.)

Det är jättesvårt att få tillräcklig trafik till din sajt, speciellt om du inte har kommit igång ordentligt. Försäljning från din hemsida kan i andra lägen vara ett bra komplement till din övriga business.

2. ta inte emot för många råd från folk som inte är insatta i din bransch.

Dina egna branschkollegor vet bättre vad du faktiskt behöver. Många rådgivare på diverse instanser är bra på vissa typer av företag men om du som jag slår dig in i en ovanlig nisch finns det ibland gränser för hur bra råden är. Nätverka hellre men snarlika företagare. Råd från andra branscher blir superintressanta när du är mer van men i början är de mest förvirrande.

Nyförtagarkurser och liknande kommer att uppmana dig att fingera en budget och en affärsplan. Jag måste säga att jag inte känner en enda kollega inom min bransch eller liknande som kunnat göra detta. Jag själv behövde få jobba i en gäng år innan jag började skönja vad jag hade att jobba med och hur det skulle kunna se ut. Inte alla har ett laserfokus i början och det går bra det med. Firman utvecklas långsammare i början men det betyder inte att du inte kommer ikapp.

Du kommer antagligen inte att hitta ditt eget system för att lägga upp ditt företag på flera år och det kommer kanske alltid att vara ett förändringsarbete men det är en del av det roliga.

3. Var inte  för snål/försiktig för att marknadsföra dig ordentligt.

Om du jobbar med något kul så kommer det att finnas folk som gärna vill följ a det du gör. (Detta tog mig ett tag att inse..) Och du behöver väldigt många som följer det du gör för att vaska fram de som kommer att handla av dig. Många vill först och främst titta på fina bilder, läsa intressanta saker och få en inblick i din verkstad. Det är toppen och fullkomligt ok! Jag gissar att ca 5% av de som följer mig på nätet slår till och beställer. 5% av 500 är mer än 100. 5% av 1000 är 50 personer och beroende på vad du tillverkar så kan det vara gott och väl. Du behöver kanske inte alls lika många kunder som en större firma gör.

Investera i att synas ordentligt. Det viktigaste i början är att folk vet att du finns och får en trevlig bild av företaget. Jobbar du med något spännande har du i princip en latent publik att hämta hem. Ditt jobb blir sedan att behålla dem, genom intressant innehåll, bloggande och annat.

4. ha inte för litet kapital.

Du behöver ha ett konto med “dra åt skogen” pengar /”rainy-day” eller med ekonomspråk: du behöver ha “likvida medel”. Utan extra på banken tvingas du jobba mycket hårdare. The poor pays moore. Du kommer att känna dig tvungen att ta jobb som inte känns rätt, ha sämre förhandlingsposition och betydligt fler sömnlösa nätter. Alla företag genomgår mer intensiva perioder varvat med lugnare, när svängningarna är stora pratar frilansare om “feast and famine”. Om du har pengar på banken kan en lugn period vara en välkommen tid då du hinner komma ifatt med hemsidan och annat som också är viktigt.

Du kan öka ditt sparkonto på flera sätt, beroende på hur ditt liv ser ut:

 • jobba extra
 • skaffa dig passiva inkomster
 • sälja av saker du inte använder
 • se över dina utgifter, minska ner under en period
 • hyr ut rum/sommarstugor/husvagnar och bilar du inte använder eller väljer att under en tid inte använda,- spara rubbet.
 • ta mer betalt

5. jobba inte underbetalt på övertid, för länge.

Om du börjar känna dig bitter så har du tagit för lite betalt. De bästa jobben är när du och kunden är lika nöjda och glada. De proffsigaste firmorna jag sett sätter kunderna i kö och har ett tydligt system. Du kan omöjligt göra ditt bästa om du är halvgalen av stress.

Bara du kan boka in ledigheter. Tänk på att du är en av flera företag som gör liknande saker. Om kunden vill att just du ska utföra jobbet så får hen acceptera det pris du behöver ta. Du måste själv bestämma vad du vill ha betalt och hur snabbt du klarar av att jobba, utan att fara illa.

Om du jobbar minst heltid ska dina inkomster täcka dina kostnader för dig och firman (inklusive mat och någon form av socialt liv), minst. Räkna ut vad det är. Det tar tid att bygga upp en firma, speciellt om du är själv och slår dig in i en ovanlig bransch. Att komma upp i en bra inkomst kan ta år men under tiden måste du överleva utan att bli tokig. Tänk på att du inte kommer att kunna fakturera alla timmar du jobbar. Driften av själva företaget tar upp en hel del tid, och går utöver kundernas inbetalningar. Du måste ta betalt för de timmarna också, i ditt timpris.

Jobbar du för en lägre ersättning under en uppstartsperiod så ska den vara tydligt avgränsad. Den perioden använder du bäst till att lära dig så mycket som möjligt så att du sedan lätt kan motivera din prishöjning.

Rea är till för företag som köper in mängder från grossister (tillverkat billigt i ett land långt bort), inte för serviceföretag. En viss förhandlingsmån är i vissa fall ok men bara så länge du fortfarande känner dig nöjd med dealen, även efteråt…

6. nätverka!

Kontakter är fantastiskt och en räddare i nöden. Företagande är underbart när det går bra, men när något fel kan du känna dig väldigt ensam. Skaffa dig en grupp företagare runt omkring dig som du verkligen kan prata med, utan prestige. Även om du gillar att jobba själv så behöver du ibland komma ut för lite luft. Dessutom är det trevligt med ett nätverk som skickar jobb vidare när de själva har fullt. Välj att se dem som kollegor, mer än konkurrenter, det känns trevligare.

7. ta hand om din stress på ett strategiskt sätt.

Du måste ha vissa regler som du inte ruckar på för att hinna varva ner. Du får inte strunta i dem hur stressigt det än blir. Själv har jag lärt mig att ta ledigt en dag i veckan, typ. Jag har också strikta regler kring mobil- och datoranvändande på semestern (ingen!!).

Du kan mycket väl spendera varenda timme på jobbet (det går, jag har testat) men du måste, för att må bra också hinna:

 • träffa familj och kompisar, överhuvudtaget
 • städa hemma
 • tänka
 • äta
 • duscha regelbundet
 • läsa en bok som inte handlar om jobbet osv. osv…
Markservice och andra rutiner är viktigt för att kunna hålla fokus under lång tid. Hinner du nästan inget på den privata sidan har du tackat ja till för mycket jobb, på för kort tid och ibland för alldeles för lite betalt.

8. ha en klart definierad kundservice.

Det finns nöjda kunder och sedan finns det förtjusta kunder. Jag hoppas givetvis att alla mina kunder är av det senare men ingen är perfekt, inte jag heller. Det är viktigt att alltid vilja bli bättre dock, och att göra sitt bästa för att bli det. Fundera ut vad du kan göra för att upplevelsen av att jobba med dig ska bli riktigt trevlig.  Gör samma med alla dina kunder.

Detta hjälper dig att känna dig färdig med ett arbete och kunna gå vidare med nästa. Kundservice handlar också om att vara tydlig med vad som ingår och vad som gäller. Jag lär mig nya saker hela tiden och självutvärdering är bra. Be om feedback.

9. försumma inte driften av ditt företag.

Räcker det inte med att göra kundjobb?

Nej.

Du behöver kontinuerligt göra:

 • marknadsföring
 • nätverkande
 • uppdatera hemsidan
 • sociala medier som passar dig
 • fundera över om du vill förändra något
 • investera
 • ha egna personliga projekt
Det är fullt möjligt att jobba dygnet runt och ha en firma som tynar bort samtidigt. När arbetshögen tunnar ut sitter du helt plötsligt med ett mycket sömnigt företag. Här är skillnaden mellan en individ med en f-skattsedel och en entreprenör. Byter du din tid mot pengar eller äger du ditt företag? Det är viktigt att ta ställning i frågan.

10. marknadsför dig även när du har mycket jobb.

Du måste så frön i god tid för att kunna skörda senare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *