Skillnaden mellan pyssel och hantverk…

Jag har aldrig gillat att följa recept, manualer (eller kloka råd när jag inte är på humör…) så jag har alltid gjort mina grejjer själv.

Det finns en enorm industri för hantverk men framför allt: pyssel. Jag har givetvis mina egna personliga åsikter om vad som är bäst men egentligen handlar det om intresse och smak.

Jag är kanske lite övertydlig med mitt val av bilder men som sagt, det här är mina egna åsikter 😉

 

pysselimages100

Pyssel är för mig hantverk med stor mängd halvfabrikat. Du vet, som avancerade, eller enkla för den delen, “kinderägg”. Här hamnar för mig allt från färdiga kit för smyckestillverkning, köpemönster till kläder, paint-by-number, scrapbooking-kit, broderi-kit, modellplan, pussel, korsord, målarböcker med mönster att fylla i… osv. osv.

Många skulle nog hävda att “pyssel” är bättre för att det är lättare att få snyggt. Vilket är sant, för den som är ovan kan det vara roligare att köpa ett paket, speciellt om du inte är intresserad av att lära dig principerna bakom.

För gemene man är också pyssel det de främst förknippar med hantverk. Det finns gott om folk som hantverkar ute i stugorna, men det finns ännu fler som pysslar. Pyssel är tryggt eftersom det inte kräver att du kan principerna bakom, det räcker med att du följer instruktionerna. Det kan också vara avkopplande att slippa. När jag är ledig vill jag knappt laga mat och går hellre på restaurang eller ser på tv. Att följa färdiga instruktioner blir mer som “knep & knåp” vilket många gillar.

hantverkimages101

… är allt där du själv gör saker från grunden, utan färdiga kit eller beskrivningar. Du bestämmer formen, materialet och experimenterar dig fram till formen du är ute efter. Du gör dina egna stickbeskrivningar, egna klädmönster, kommer på egna smycken utan guide innan, skapar ditt eget grundmaterial. Keramik, vävning, stickning efter egna mönster, snickeri, cos-play… allt kräver egen design och kunnande. Och kunnande kämpar man sig till under skapandets gång.

Poängen med hantverk är inte att vara proffs utan att våga ge sig ut själv och lära sig nya saker, på ett självständigt sätt. För att kunna hantverka måste du knäcka koden, ett steg i taget. När du köper färdiga kit har någon redan gjort det åt dig. (Sedan finns det säkert de som använt så många kit att de lärt sig principerna och skulle kunna skapa själva, men ids inte.)

Kanske handlar det också om en rädsla att göra fel, att det inte ska bli bra. Jag syr så otroligt många plagg att ett misslyckat inte är hela världen, jag köper raskt in nytt tyg och börjar om. Det är en del av processen, ibland hittar man de bästa lösningarna efteråt, inte innan. Men i långa loppet har man blivit klokare på kuppen.

 

2 svar på ”Skillnaden mellan pyssel och hantverk…”

  1. Hej!

    Tyvärr, jag har aldrig sett en sådan. Jag syr bara kläder. Hoppas du hittar ordet!

    /Ellen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *