Och så lite svensk skräddarslang…

images88

Skrädderitraditionen går långt tillbaka i många länder, Sverige är inte ett undantag. Här kommer ett gäng från “Skräddarlexikon”…

  • bumsen – bli avskedad omedelbart
  • förkrängd – misslyckat arbete
  • guldfisk –  färdigt men ännu ej betalt jobb
  • kanongjutare – byxskräddare
  • kluthål – paspoalerat knapphål
  • krympa kroken – nyanställd bjuder de nya kollegorna på brännvin, kroken syftar på den vrå där han skulle få sitta och jobba
  • mura – sy alldeles för täta stygn, sömmarna blir för kompakta
  • nåltam – -när en lärling lärt sig de första grunderna
  • skräddarbock – skämtsam, något nedsättande benämning på skräddare, 1800-tal. Skräddare betraktades i folkmun som lite klena och små, men knipsluga och “full i fan”. Han behövde inte, skojade man, en häst för att ta sig runt, det räckte med en mager bock.
  • Skutt – kämpande frilansare och enmansföretagare, nedsättande term.
  • skölja kroken – bjuda på brännvin när man slutar på jobbet.
  • skörd – liknar allt för- och underarbete, provningar och färdigställande med att odla en åker. Var skörden god så sitter plagget bra, alla föreberedelser har fallit väl ut…
  • spik – plagg som gått fel eller av annan anledning inte kunnat överlämnas till kunden, kommit på spiken.
  • svin – beställning som du syr på som redan är betald. Förskottsbetalning= svina.

images66

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *