Jämmer och elände – när dina ylleplagg får hål i garderoben…

Förr var man högst medveten om faran som hotar i garderoben (och jag menar inte de där skumma varelserna som krymper dina plagg…). Jag syftar på odjur.

imagesmal

vem äter på dina kläder?

pälsängrar

Pälsängrar är skalbaggar som lever på att bryta ner och städa undan hår och fjädrar. I naturen är detta något bra, hemma hos dig, inte så bra.

De är ovala till formen, förekommer i olika bruna nyanser, flyger väldigt bra och är ca 3-6 mm långa. Ju varmare det är desto snabbare tar det för larverna att kläckas, de kan vänta på värme i flera år.

Ängrarna tycker bäst om ylle, päls och skinn men kan tänka sig att käka andra typer av tyger också. De tycker bäst om smutsiga tyger. Larverna äter hål i tyget eller betar ner sammet eller päls vilket leder till skalliga partier på dina favoriter… Håll utkik efter tomma larvskal!

Städa och torka ur dina garderober med jämna mellanrum och häng bara in helt rena kläder, gärna förpackade i garderober och påsar. Ta ut och kolla av dina plagg med jämna mellanrum.

Larverna tycker inte om värme så strykning / torktumling / tvätt på hög värme tar död på dem.

mal

Klädes mal och pälsmal flyttar ibland in i din garderob… Det är larverna som äter tyg, fjärilarna är det synliga symptomet. De flyger illa, de är små och gul /gråfärgade.

Larverna äter helst djurfibrer som ylle, päls och siden men kan även gå på växtfibrer som linne. De kan till och med äta på syntet om det är tillräckligt smutsigt. Larverna lever flera på samma ställe och äter tillsammans upp stora hål, de lämnar spinnhylsor i närheten.

De städas bort på samma sätt som ängrarna. Ett sätt att ta död på dem är att frysa ner dina kläder till – 18 grader.

(för mer info, surfa in hos till exempel Anticimex eller andra sajter. )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *