På mina kurser hemma i stan…

Ibland får jag frågan vad vi egentligen gör på mina kurser? När det gäller sömnadskurser finns det ju trots allt flera olika inriktningar, fokus och målgrupper. Förr höll jag kvällskurser på ett vanligt studieförbund, i studiecirkelstappning. Det innebar att mina elever (mycket trevligt folk!) dök upp med vad som helst och sedan gick jag runt och hjälpte till.

kurs2014

I längden blev det lite enformigt för mig, jag var ju inte med och byggde upp deras kunskaper från grunden. Jag blev rätt uttråkad och tog en paus. När jag sedan började igen, denna gång på Hemslöjden, visste jag att jag ville göra saker på mitt sätt den här gången.

Så vad är det jag gör?

Jag är skräddare (surprise!) och jag vill ju givetvis lära ut min stil och mina arbetssätt. Jag lär alltid ut mönsterkonstruktion, handsömnad och materiallära, pressteknik och en del modehistoria, helt enkelt kärnan i min egen verksamhet.

Mönsterkonstruktion

Även om jag är medveten om att många av mina elever är vana vid köpemönster så gör jag allt för att omvända dem (eller åtminstone vidga deras vyer) ! På mina kurser ritar eleverna alla sina mönster själva, efter noga utprovade grundmallar. Riktigt vass tillskärning är så mycket mer tillfredställande än att kämpa för att styra om ett färdigt mönster. Den 100%iga personanpassningen som äkta tillskärning innebär är helt enkelt så mycket snyggare. Jag rekommenderar verkligen anhängare av köpemönster att lära sig konstruktion, de får helt enkelt så mycket mer kontroll och djupare förståelse. I kontroll ligger också att ta sig bort från “hobby-kit” hantverkande och mot ett äkta, unikt skapande. Är du riktigt seriös / nördig / vetgirig hantverkare så slår inget den äkta varan.

I mönsterkonstruktion ligger också måttagning och kroppskännedom, något som kan göra en enorm skillnad för passformen och bekvämligheten. Köpemönster är fortfarande fast i tanken om standardstorlekar men det tänket är helt oviktigt när man syr till en enda person. Det enda som betyder något är formen.

mars2012 001

handsömnad

Handsömnadens lov kan inte sjungas tillräckligt! När du syr är det alltid bättre att kunna många knep, när du kör fast byter du bara metod. Det som blir för svårt att sy på maskin syr du för hand. Jag ser alltid till att de sömmar som är finast att sy för hand sys för hand, tillsammans med den pressteknik som gör resultatet proffsigt. Det innebär mycket tråckling, inte för tråcklandets egen skulle (en del har trauman från folkskolan…) utan för att det helt enkelt är den bästa metoden för just det partiet. Det finns ett gäng användbara stygn och många av dem är inte svåra, de tar bara lite mer tid. Men de ger så mycket mer kontroll.

Materiallära

Vi syr i naturmaterial och vi syr i de kvalitéer som du själv är mogen för (jag låter inte fullkomliga grönisar sy i chiffong). Varje projekt du syr diskuteras igenom och vi lägger ribban där du blir lagom utmanad. Under kurserna brukar det dyka upp mycket frågor om bra leverantörer (de är oftast utländska och de finns på nätet) och alla brukar dela med sig friskt. De som har mindre budget brukar passa på att springa i fyndlådor och secondhand.

Men trikå då? Trikå är inte riktigt ett skräddarmaterial och även om det går att göra en del intressanta saker så är det inte något som jag fokuserar på. Det har hänt att jag haft en temakväll men för dig som egentligen bara vill sy en massa barnkläder i mönstrad trikå funkar nog en vanlig sömnadskurs bättre. Vi syr först och främst plagg till oss själva på kurserna.

pressteknik

2014-06-25 15.42.11

Vi pressar mycket under arbetets gång, för bästa resultat. Det är också en av anledningarna till allt naturmaterial. Kombinationen äkta material, handsömnad, tillskärning och fin pressning ger underbara resultat. Den som aldrig burit riktigt skrädderi går miste om en upplevelse.

modehistoria

Jag älskar mina klassiker, andra kulturer, andra tidsåldrar… Jag brukar släpa med mig böcker till kurserna som mina elever kan bläddra i, visar sidor, skissar på tavlan och tar med mig egna alster och äldre fina plagg som vi kan vända och vrida på. Goda förebilder gör stor skillnad och mina kurser vänder sig verkligen till de som är kära i fina tyger, couture, egen design och kvalitet.

behöver man kunna något innan?

Jag tar emot nybörjare, det är helt ok. Jag skulle däremot säga att du får ut mest av kurserna om du redan har en bas att stå på. Mina kurser är super för de som har sytt själva och nu har bestämt sig för att höja ribban. En stor majoritet av mina elever har sytt mycket tidigare och har haft ett uppehåll och nu vill de fördjupa sina kunskaper. Du behöver helt klart gilla att sitta och pilla, den som vill ha snabba, lätta resultat utan för många krav blir nog frustrerad. Mina kurser är helt klart nördkurser!

Jag håller en sommarkurs på Hemslöjden i Östergötland, veckan efter midsommar 2015, till hösten drar min kvällskurs igång igen! För info: http://www.hemslojdeniostergotland.se/

/Ellen

Ett svar på ”På mina kurser hemma i stan…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.